کانال اسپیرال چیست

کانال اسپیرال محصولی جدید از دسته کانال گرد میباشد. این کانال از به هم تنیدگی یک تسمه ی ممتد ورقی از جنس گالوانیزه (برای مصارف عمومی)، یا آلومینیوم (برای مناطق مرطوب) و یا استیل (برای مصرف در محیط های بهداشتی یا محیط هایی با کاربری خاص) بصورت اتصال درز مورب ساخته میشود و سطح صاف این درز در داخل کانال باعث میشود جریان هوا در داخل کانال با کمترین اصطکاک مواجه بوده و بیشترین دبی و بازدهی در جریان انتقال هوا به عمل آید. این درزهای مورب گرد و بدون انقطاع باعث هوابندی کامل کانال اسپیرال در طول خود میشود و از هرگونه نشت و افت فشار احتمالی تا نهایت ممکن ممانعت به عمل میاورد. 

کانال اسپیرال
کانال اسپیرال

مقایسه با مجرای چهارگوش گالوانیزه

کانال های هوای گرد برای سیستم های تهویه مطبوع پرفشار بهترين انتخاب مهندسين و كارفرمايان هستند. طراحی آنها اصطکاک کمتری ایجاد می کند و باعث می شود هوا راحت تر در سراسر ساختمان جریان یابد. کانال‌های مستطیلی با جریان هوای داخلي اغتشاش ايجاد مي كنند و مناسب نیستند، به این معنی که می‌توانند در سیستم‌های پرفشار خسارت هاي زيادي ایجاد کنند. در ضمن اينكه كانال هاي چهارگوش داراي ميزان ورق مصرفي بيشتري نسبت به كانال گرد ميباشند. در کانال‌ اسپیرال میزان افت فشار کاهش میابد و پرتاب باد بیشتری در دریچه خواهیم داشت همچنین ارتعاش و صدای کمتری در کانال‌های اسپیرال داریم.

مزایا

  • ساخت کانال اسپیرال در طول‌ های بلند و دلخواه و کاهش اتصالات

  • هزینه تولید پایین نسبت به لوله های درز طولی و مستقیم

  • استحکام بیشتر در مقایسه با کانال گرد به جهت دارا بودن درز طولی کمتر

  • ایجاد افت فشار کمتر نسبت به کانال های چهارگوش

  • کاهش ایجاد صدا در کانال نسبت به کانال چهارگوش

  • انتقال و تقسیم صحیح هوا

  • امکان تولید لوله با قطر زیاد (تا قطر 160 سانتي متر)

  • زيباي ظاهري مخصوص مكان هايي كه نياز به اجراي اكسپوز دارند

  • تولید کانال اسپیرال با متریال مختلف، اسپیرال آلومینیومی برای مناطق مرطوب و اسپیرال استیل برای محیط های بهداشتی

  • قابلیت پیش ساخته شدن و انبار کردن کانال‌ها و اتصالات متداول باعث سرعت بخشیدن تحویل کالا به مشتری

انواع اشکال

جهت اجرا و نصب کانال اسپیرال بر اساس نقشه های مربوطه، تغییر لاین و همچنین تغییر قطر یا مقطع کانال و همچنین ایجاد تیک آف و تقسیم هوا در مسیر کانال، امری ضروری میباشد. لذا جهت امکان اجرای کانال اسپیرال از قطعاتی چون انواع زانو، سه راه، چهارراه، تبدیل، شلواره و درپوش ها که با اتصالاتی مثل فلنچ، رابط ،گسکت و یا اُورلپ به لاین اصلی کانال متصل می شوند استفاده می شود.

راسته
راسته

راسته جهت انتقال هوای کانال اسپیرال که در زاویه ی 0 درجه امتداد پیدا می کند.

زانو
زانو

زانو جهت انتقال هوای کانال اسپیرال که در زاویه ی ۹۰ و یا غیر ۹۰ درجه نیاز به گردش دارد به کار می رود. 

تغییر سطح
تغییر سطح

درمسیرهایی که فاصله تغییرِ مسیرِ موازی یا غیرموازی به حداقل رسیده باشد و امکان استفاده از دو زانو وجود نداشته باشد از یک زانوی یک تکه ی S شکل استفاده می گردد.

سه راهی
سه راهی

تغییر مسیر و تقسیم هوای داخل کانال اسپیرال از یک لاین به دو لاین، بوسیله قطعه ای بنام سه  راهی صورت میپذیرد.

کانال سه راهی °45
کانال سه راهی °45

زاویه ی لوله ی اصلیِ این سه راهِ کانال با نافیِ خود ۴۵ درجه می باشد.مشخصه بارزِ این سه راه ، هممقطر بودنِ لوله اصلی و خروجیِ نافی می باشد.

سه راهی شلواری
سه راهی شلواری

برای هدایت هوای داخل لوله اصلیِ  به دو مسیر مجزا و همقطر از سه راه-شلواره  استفاده می گردد.

چهار راهی
چهار راهی

برای هدایت هوای داخل کانال اسپیرال به سه مسیر مجزا از چهارراه کانال اسپیرال استفاده می شود.

چهار راهی °45
چهار راهی °45

هوای ورودی و خروجی های این رابط کانال اسپیرال بدون تغییر از نافی های این چهارراه همسان می باشد.

انواع اتصالات
فلنج

فلنج

دراین روش به علت بالا بودن قطر کانال که امکان استفاده از اتصال اُورلپ وجود ندارد، جهت استحکام بیشتر از فلنج استفاده می شود.

رابط نر و ماده

رابط نر و ماده

رابط ظاهری استوانه‌ای شکل دارد که در بدنه خود دارای برجستگی به نام رُخ می‌باشد تا هم رابط استحکام بیشتری پیدا کند و هم از اتصال مستقیم دو قطعه که درطرفین رابط قرار می‌گیرند جلوگیری نماید و به دو صورت نر و ماده می‌باشد.

راهکارهای نصب و اجرای کانال اسپیرال

در سالیان اخیر استفاده از کانال اسپیرال هوا در پروژه های مسکونی،تجاری، اداری و صنعتی بعنوان داکت های هوارسان بصورت اکسپوز با استقبال گسترده ای مواجه شده است. لذا از آنجا که کانال اسپیرال بیشتر بصورت اکسپوز و نما اجرا می شود،رعایت اصول حرفه ای در زمینه نصب و اجرای کانال اسپیرال از موارد ضروری در این زمینه تلقی می شود. 

برای اجرای زیبا و دکراتیوِ سیستم داکت هوارسانِ کانال اسپیرال باید از ساپورتها، فلنج ها و قطعات رابط که بصورت کارخانه ای و توسط ماشین های مدرن تولید می شود استفاده نمود که رُخ و نمای کار به زیباترین نما قابل رویت باشد.البته نباید از نقش رنگ در این زمینه غافل بود.در واقع برای شیک تر و هماهنگ تر شدنِ نمایِ ظاهریِ کانال اسپیرال نسبت به محیط، می توان سطوح آنرا با رنگ الکتروستاتیکِ کوره ای پوشش داد تا زیباییِ مضاعفی به محیط بخشید. 

عایق کاری بر سطح کانال

کانالها هم مانند لوله ها ممکن است به صورت توکار یا داخل داکت و یا روکار نصب شوند که نصب در داخل داکت متداولتر میباشد، جهتِ جلوگیری از استهلاکِ کانال باید به نکات زیر توجه نمود:
الف-به منظورِجلوگیری از پوسیدگیِ کانالها،باید فاصله ای بین آنها و مصالح ساختمانی باشد.

ب-تنها قسمتی از کانال رفت و برگشت که از محیطِ گرم نشده میگذرد عایق شود.

ج-کانالهای توسط پشم شیشه با مفتول گالوانیزه یا عایق الاستومری عایق گردد.

عایق کاری بر سطحِ کانال عموماً با چهارنوع مَتریال انجام می پذیرد:

1-عایق حرارتی

2-عایق رطوبتی

3-عایق صوتی

4-عایق الاستومری

عایق الاستومری کانال اسپیرال

رولی ساده

با توجه به شرایط مکان مورد نظر و در ضخامت های مختلف تعبیه و نصب می گردد. از جمله این کاربری ها می توان عایق کاری سیستم های تأسیساتی داخلی را در اغلب موارد نام برد که این محصول بسیار مناسب عایق کاری لوله هایی با قطرهای بزرگ می‌باشد. عایق الاستومری رولی ساده سبب کاهش اتلاف حرارت در سیستم های تهویه مطبوع، سیستم های تبرید و گرمایشی، انتقال خطوط و مخازن می باشد. این عایق در ضخامت های مختلف از قبیل ۶ تا ۵۰ میلیمتر تولید و در بازار ارایه میگردد. هر رول عایق الاستومری در دو عرض استاندارد یک متری و یک متر و بیست سانتیمتری تولید میگردد و در بازار عرضه می‌شود.

عایق الاستومری رولی ساده

رولی پشت چسب دار

در دو نوع ساده و مسلح(نخ دار) در دسترس می باشد که برای استفاده در فضاهای داخلی طراحی گردیده است. چسب دار بودن این محصول سبب افزایش سرعت نصب و اجرا گردیده که علاوه بر سهولت نصب موجب افزایش صرفه جویی در زمان و کاهش هزینه های اجرایی می شود.
عایق الاستومری رولی پشت چسب دار

رولی با روکش آلومینیوم

این محصول تمامی خواص و ویژگی های عایق الاستومری را دارا بوده و به جهت دارا بودن پوشش آلومینیومی استحکام و مقاومت آن افزایش یافته است و بر مزایای آن افزوده شده است که به جهت آن می توان این محصول را در طیف وسیعی از فضاهای داخلی و خارجی به کار برد. ضخامت این فویل ها 130، 170 و ۲۳۰ میکرون می‌باشد. عایق های با روکش آلومینیوم به دو صورت ساده و پشت چسب دار به بازار عرضه می شود. همچنین این محصول قابلیت مسلح شدن به وسیله نخ فایبرگلاس را نیز دارد.
عایق الاستومری رولی با روکش آلومینیوم

مزایای ساخت کانال اسپیرال با ماشین‌آلات

شرکت فراز تهویه البرز (FTA) در راستای به روز کردن تجهیزات و افزایش سبد محصول خود اقدام به راه‌اندازی ماشین آلات تولید کانال اسپیرال کرده است، که این امر موجب افزایش کیفیت طبق استاندارد های بین‌المللی و سرعت تولید می‌‎گردد. به کمک این ماشین آلات امکان تولید کانال گرد به هر طولی فراهم شده است که به دلیل کاهش اتصالات موجب استحکام بیشتر می‌شود و همچنین می‌توان با رعایت اصول و حفظ کیفیت کانال‌ها با قطر زیاد رو هم در کوتاه‌ترین زمان به مشتریان ارائه دهد. در حال حاضر شرکت فراز تهویه البرز پتانسیل تولید روزانه 1000 متر طول کانال اسپیرال را دارا می‌باشد که آماده خدمت رسانی در سریع‌ ترین زمان به مشتریان خود می‌باشد.